Żaba z opcją morfingu tekstury

25 marca 2015, 13:26

Co najmniej dwa gatunki żab z rodzaju Pristimantis z lasu chmurnego ekwadorskich Andów potrafią w ciągu paru minut zmienić teksturę skóry, naśladując powierzchnię, na której w danym momencie się znajdują. Jeden z gatunków, Pristimantis mutabilis, dopiero odkryto, właściwości innego, znanego już od jakiegoś czasu. P. sobetes, zauważono ostatnio.



Pestycydy wywołują myśli samobójcze

23 października 2009, 08:55

Wystawienie na oddziaływanie podwyższonych stężeń pestycydów może prowadzić do pojawienia się myśli samobójczych. Wskazują na to wyniki badań przeprowadzonych w Chinach.


Woda lubi się z warzywami

15 maja 2012, 09:35

Woda podawana do posiłku może sprawić, że zarówno dzieci, jak i dorośli będą się odżywiać zdrowiej. W przypadku przedszkolaków woda zwiększa np. ochotę na warzywa.


Miejskie wysypisko śmieci

Dom ze śmieci

3 kwietnia 2007, 09:30

John Forth, inżynier z Uniwersytetu w Leeds, wynalazł bloczki budowlane, które składają się w całości ze śmieci.


Obniżające ciśnienie lawenda, rumianek czy koper włoski dzielą molekularny cel w naczyniach

1 października 2019, 10:54

Od dawna do obniżania ciśnienia wykorzystywane są zioła, takie jak lawenda czy rumianek. Ostatnio Kalifornijczykom udało się wskazać mechanizm molekularny, który odpowiada za ich hipotensyjne działanie.


Gazy anestetyczne przyczyniają się do efektu cieplarnianego

8 kwietnia 2015, 10:10

Wziewne środki znieczulające ogólnie są wykrywane nawet nad Antarktydą. Wg autorów raportu z pisma Geophysical Research Letters, w ciągu ostatniego dziesięciolecia stężenie desfluranu, izofluranu i sewofluranu wzrosło na całym świecie.


Depresja z przetworzenia

2 listopada 2009, 13:15

Dieta obfitująca w wysokoprzetworzone i tłuste produkty zwiększa ryzyko depresji – twierdzą naukowcy z Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego (UCL).


Koniec walki z keczupem

24 maja 2012, 12:42

Nowa powłoka opracowana przez doktoranta z MIT Dave'a Smitha to gwarancja, że wyciskanie gęstych sosów, np. keczupu czy majonezu, będzie równie łatwe co nalewanie mleka. Jak szacują Amerykanie, dzięki LiquiGlide będzie można ocalić ok. 1 mln t całkiem dobrych sosów, z technicznego punktu widzenia płynów nienewtonowskich, które dotąd marnowały się, przylegając do dna i ścianek butelki.


Plastry bekonu

Kanapka idealna

12 kwietnia 2007, 08:20

Badacze z Leeds University w Wielkiej Brytanii opracowali naukową formułę idealnej kanapki z bekonem. Uwzględnili w niej wiele zmiennych.


ZBiotics - probiotyk z genetycznie zmodyfikowanych bakterii do zapobiegania kacowi

17 października 2019, 12:18

Twórcy startupu z Doliny Krzemowej zaproponowali probiotyk ZBiotics z genetycznie zmodyfikowanymi bakteriami, który pomaga zapobiegać kacowi.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy